Saturday, July 24, 2010

BiSkUt CaSaBLaNcA

Assalamualaikum....
 
   Selamat petang semua...tengok tajuk tu tringat plak crita indon, terowong casablanca hehehe. Semalam perut teringin plak nak makan biskut, jd bila tengok recp kat blog resipi citarasawan trus nak buat bukan ape sbb senang just campur2 je bhn, terap n bakar...leh la buat tuk raya nanti...jom layan n tengok recpnya. Minta CnP ekk k.wan n halalkan ekk...
 
k.wan wat bentuk lain n ltk ceri, saya wat bentuk love...








Dapat la dlm sebalang kecik nie...sedap n rangup, cube la....
Casablanca Delight Cookies
Sumber dr : Koleksi resipi (citarasawan)

Bahan A
130gm mentega
20gm shortening
70gm gula kastor

Bahan B
30gm nestum - diramas
30gm oat- panggang dan kisar
30gm serbuk badam
20gm bijan hitam

Bahan C
25gm tepung jagung
10gm tepung beras
150gm tepung gandum

Hiasan : Ceri merah dan hijau, kuning telur

Cara-cara
1. Sebatikan bahan A dan masukkan bahan B dan uli rata.
2. Masukkan bahan C dan uli lembut kemudian canai menjadi kepingan nipis.
3. Terap dgn acuan empat segi tepat dan sapukan kuning telur dan hias dgn ceri merah dan   hijau.
4. Bakar pada suhu 140c selama 30 minit atau sehingga kekuningan.